Distopya olarak tanımlansa da gerçeğe yakınlığı, iddiaların sunum biçimi ile ürperten bir edebiyat şaheseri... Zorbalığın, cezanın, karanlığın yerine kendi talebimizle gittiğimiz mutlu yolun sonumuz olacağını öngörüyor. Kehanet romanı da diyebileceğimiz Cesur Yeni Dünya baştan çıkarılan insanlığın nasıl beyni boşaltılmış et parçalarına dönüştüğünü anlatıyor. Hızlı, konforlu yaşayan; eksikliğin, fakirliğin olmadığı mutlu bir toplumun korkutucu olmadığını düşünüyorsanız Aldous Huxley'in başyapıtını mutlaka okumalısınız.
"Cesur Yeni Dünya" bizi "Ford'dan sonra 632 yılına" götürür. Bu dünyanın cesur insanları kapısında "Cemaat, Özdeşlik, İstikrar" yazan Londra Merkez Kuluçka ve Şartlandırma Merkezi'nde üretilirler. Kadınların döllenmesi yasak ve ayıp olduğu için, "annelik' ve ‘babalık' pornografik birer kavram olarak görülür Toplumsal istikrarın temel güvencesi olan şartlandırma hipnopedya -uykuda eğitim- ile sağlanır. Hipnopedya sayesinde herkes mutludur; herkes çalışır ve herkes eğlenir. "Herkes herkes içindir."
"Cesur Yeni Dünya"nın önemi yalnızca ardılları için bir standart oluşturması ve karamsar bir gelecek tasarımının güçlü betimlemesiyle değil, aynı zamanda ‘birey yok edilse de süren macerasının' sağlam bir üslupta anlatılmasıyla da ilgili. Huxley, yapıtını ütopa geleneğinin kuru anlatımının dışına çıkarıp ‘iyi edebiyat' kategorisine yükseltiyor.
Aldous Huxley 1894 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. 16 yaşında bir rahatsızlık yüzünden bir yıl kadar kör kaldı. Bu dönem onun iç dünyasını keşfetmeye yardımcı oldu. 20’li yaşlarında şiir ve öy...
1984’ü (akıcı bulmadığımdan dolayı) bitirememiş biri olarak söylüyorum; bu kitap bütün distopya türü kitaplar arasında bir başyapıttır. Akıcı ve sonuna kadar da aynı derecede sarsıcıdır. Dinlemeyin kimseyi, direkt alın okuyun sonra da kütüphanenizin en güzel yerine koyun.
Büyük bir hevesle başladığım için mi bilmiyorum. Yani şuan kitabı bitirebilmek için can çekişiyorum. Kesinlikle 1984 çok çok daha iyi ve akıcı bir kitap.
Bilim kurgu kitapları ile aranız iyi değilse yada ilk kez bir bilim kurgu kitabı okuyacaksınız başlayacağınız kitap bu olmamalı. Fazla uzun tasvirler ve biraz ağır bir dili vardı. Okurken bitirmekte zorlandığım bir kitap oldu.
ben bilim kurgu kitapları sevmiyormuşum onu anladım. alacaksanız da normal kitabı alın çevirmenin yorumu bi 150 sayfa falan var.
Çok etkilendiğim ve en beğendiğim yazardır kendisi. Bu kitabı efsanedir. Ayrıca 'Ada'yı şiddetle tavsiye ediyorum. Kendinden sonra gelen kuşağı müthiş etkilemiştir. Beat kuşağı, Hippilerin ve Rock-Metal camiasının babalarındandır. Örneğin The Doors ismini 'Algı Kapıları' kitabından aldığı gibi, Iron Maiden da bir albümünün adını bu kitaptan esinlenerek vermiştir (Brave New World). Kitap çıktıktan sonra özellikle İngiltere'de intihar eden gençlerin hatırı sayılır bir miktarının ceplerinde bu kitabın olduğu rivayet edilir. Ancak bence umut aşılayan kitaplardır bu kitap gibi özellikle Ada...