Deneme
Bir kişinin belli bir konudaki düşüncelerini, duygularını samimi bir dille yazdığı düz yazılara deneme denmektedir.
Deneme yazılış amaçlarına ve konularına göre adlandırılmıştır. Bunlar:
• Klasik Deneme
• Edebi Deneme
• Felsefi Deneme
Deneme Yazılarında Yazar:
• Kültür birikimini yazıya yansıtır.
• Dili etkili ve güzel kullanır.
• Okuyucuyu düşünmeye yöneltir.
• Farklı konular üzerinde fikir yürüterek okuyucunun felsefi ve sosyolojik düşünme becerilerini etkiler.
• Söyleyeceklerini özgürce ifade eder.
Denemenin Kitapları Üslup Özellikleri
Deneme Kitabı diğer edebi türlerle benzerlik gösterse de türüne has özelliklere sahiptir. Deneme yazısı akademik değildir, kanıtlamalara yer vermez bu yönüyle makaleden, samimi havası sohbete yaklaşmaz bu yönüyle sohbet türünden, fikirlerin açıklanması tartışılması yönüyle ise fıkra ve eleştiri türünden ayrılmaktadır.
Deneme yazarları sade, özgün, samimi bir dil kullanmaktadır. Belirlenen konuda kendi duygu ve düşüncelerini kendi kendisine konuşuyor gibi yazarak toplumsal, kişisel kısacası hayata dair konuları ele alırlar.
Türün sade ve açıklayıcı özellikleri deneme kitaplarının okunmasını kolaylaştırmakla beraber okuyucuyu düşünmeye sevk etmekte ve beğenisini arttırmaktadır.
Deneme Türünün Tarihsel Gelişimi
Deneme türüne benzer örneklere Dünya Edebiyat Tarihi’nde rastlanmış olsa da Montaigne bu türün kurucusu kabul edilmektedir.
Montaigne Dünya Edebiyatı’nda deneme türünün ilk örneklerini vermiştir. Anadolu Coğrafyası Türk Edebiyatı’nda ise Servet-i Fünun Dönemi’nde ilk deneme örnekleri edebiyatımıza girmiştir.
Deneme türü Türk Edebiyatı’nda Cumhuriyet Dönemi’nde gelişme göstermiş ve çeşitli yazarlar tarafından kaleme alınarak türünün başarılı örnekleri sunulmaya başlanmıştır.
Günümüz edebiyatında da gelişme gösteren deneme yazıları yazılmaya ve okunmaya devam etmektedir. Kidega'da güncel edebiyatın en iyi, en popüler, en çok satan deneme kitaplarını uygun fiyatlarla okuyucularla paylaşmakta ve okuyucunun hizmetine sunmaktadır.
Deneme Kitapları
Yazarların kaleme aldığı deneme yazılarının bir araya getirilip derlenmesiyle oluşan Deneme kitapları bir denemeler bütününü oluşturmaktadır ve okuyucunun beğenisine sunulmaktadır. İçerisinde farklı konulara ait ayrı ayrı kaleme alınmış denemeler yer almaktadır. Belli bir yazarın değişik zamanlarda farklı yerlerde(gazete, dergi) yayınlanan denemeleri de edebiyatımızda bir araya getirilerek kitaplaştırılmıştır ve deneme kitabı olarak okuyucuya sunulmuştur.
Seçilen ve incelenen konular yazarın kendi hayatından bir olaydan bir fikirden etkilenerek ele aldığı konuları oluşturabilmekle beraber bir insandan bir eşyadan etkilenerek içselleştirdiği, duygu ve düşüncelerini ele aldığı bir konuyu da barındırabilmektedir.
Deneme kitapları farklı konuların işlenmesiyle oluşturuldukları için okuyucuya birden fazla konu, olay, duygu, düşünce hakkında fikir verir. Deneme kitabının bu ve benzeri özellikleri okuma sürecini keyifli hale getiren bir etmendir.
Kidega’da geçmişten günümüze kadar yazılan deneme kitaplarına, derlemelerine en iyi fiyatlarla, hızlı ve güvenilir bir biçimde ulaşabilir, alışverişinizi yapabilirsiniz.